7 Nisan Dünya Sağlık Günü

• 07 Nisan 2017
7 Nisan Dünya Sağlık Günü

Gerontologlar Derneği Başkanı Faruk Yaşar Gürdal Dünya Sağlık Günü ile ilgili bir basın açıklamasında bulundu. “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Anayasa’sı 7 Nisan 1948 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu nedenle her yıl 7 Nisan Dünya Sağlık Günü olarak, 7-13 Nisan tarihleri arası da Sağlık Haftası olarak kutlanmaktadır. Bu tarihlerde halk sağlığı ile ilgili bir konu seçilerek, bu konu çerçevesinde bilgilendirme seminerleri ve programları yapılmaktadır, Dünya Sağlık Örgütü tarafından bu yıl “Depresyon” konusu seçilmiş ve konuyla ilgili farkındalık etkinlikleri planlanmıştır.

Sağlıklı toplumlar için öncelikle toplumun en küçük yapı taşı olan bireylerin sağlıklı olması gerekir. Bireyler sağlıklı olduğunda toplumlar da sağlıklı olur. Dünya Sağlık Örgütünün bu yılki teması olan Depresyon ise tam da bu şekilde toplumumuzu da derinden etkileyen hastaya ruhsal ve bedensel yönden rahatsızlık veren bir sağlık sorunudur. Araştırmalara göre toplumumuzun %50 sinde depresif bozukluklar mevcuttur, bunlar kronik yada akut depresif hastalıklar olarak karşımıza çıkmaktadır. Örneğin bir trafik kazası sonucu kişinin bir süre yatağa bağımlı hale gelmesiyle başlayan ve trafik kazasından dolayı kaynaklanan bedensel rahatsızlık sonucu bir süre yatağa bağımlı hale gelmesi ile ruhsal yönde rahatsızlığa girebilir bu kişi için yataktan kalkıp tamamen iyileşince kadar süren akut bir depresyon halidir.

Kadınlar erkeklere oranla daha çok depresyon eğilimine sahiptirler, Buluğ çağı, menstruasyon, hamilelik, düşük ve menopoz esnasında kadınlarda hormonal değişikliklerin depresyon riskini arttırdığı düşünülür. Depresyon riskini arttıran diğer faktörler arasında evde veya işte artan sorumluluklar vardır. Çocuklarla, kariyerle, bağlılıklarla uğraşmak ve yaşlı anne veya babanın bakımıyla uğraşmak depresyon riskini arttırabilir. Tek başına çocuk büyütmek de riski arttıracaktır. Her hafta Dinar’da Dinar Belediyesinin vatandaşlara ücretsiz hizmeti  Demans Mobil Servis ile demanslı hastaların evlerine ziyarete gidiyorum ve hastaya bakan kimselerin %95’i kadın ya hastanın eşi ya kızı yada gelini dolayısıyla uzun süre bu hastalara bakmak zorunda kalan kadınlarında depresyona yakalanmamaları için kendilerine zaman ayırmaları gerekmektedir.

Erkeklerde depresyon bildirimi daha azdır. Klinik depresyondan mustarip erkeklerin yardım istemesi veya deneyimleri hakkında konuşmaları bile düşük bir olasılığa sahiptir. Erkeklerde depresyon işaretleri; asabiyet, öfke, uyuşturucu ve alkol bağımlılığıdır. Duygularını bastırmaları, hem evde hem de dışarıda şiddet davranışıyla sonuçlanabilir. Depresyon hastalıklara, intihara ve hatta cinayete bile yol açabilir” dedi.

Ruhsal hastalıklar ile mücadele etmek zorunda kalan vatandaşlarımızada çağrıda bulunan Dernek Başkanı Gerontolog Faruk Yaşar Gürdal “Dinarlı vatandaşlarımız belediyemizdeki Demos (Demans Mobil Servis) hizmetimizden faydalanabilirler, Dinar’da olmayan vatandaşlarımız ise Türkiye’nin dört bir tarafından hizmet veren gerontolog meslektaşlarıma Gerontologlar Derneği aracılıyla ulaşabilirler. Ben tüm meslektaşlarım ve derneğim adına herkesin Dünya Sağlık Günlerini kutluyor, sağlıklı, mutlu uzun bir ömür diliyorum.” Dedi.