DİNAR’A HASTANE KAZANDIRAN FEDAKÂR İNSANLAR

DİNAR’A HASTANE  KAZANDIRAN FEDAKÂR İNSANLAR

LozanSarioglu

DİNAR’A HASTANE  KAZANDIRAN FEDAKÂR İNSANLAR

Halen kullanmakta olduğumuz Dinar Devlet Hastanesi bir kilo buğday, bir çıkın arpa,fakir fukaranın üç beş kuruş  bağışlarıyla  meydana gelmişti.Bu günlere gelmesinde Başta hastane yaptırma , yaşatma        derneğinin   başkan ve üyelerin yılmadan,yorulmadan ,fedakarca,uzun yıllar   çalışmaları  sonunda hizmete açıldı .Bu derneğin kurucu ve çalışanlarından yalnız iki kişi hayatta kaldı,  dernek başkanı   Osman Nuri yavaş ve  Hüseyin  Karabulut bu hizmetlerinden dolayı teşekkür ederiz.Aramızdan  ayrılan diğerlerine de Allahtan   rahmet diliyoruz.Bir türlü tamamlanamayan yeni hastanenin de bir an önce hizmete açılabilmesi için onlar gibi koşturacak önderlere bu günlerde  ihtiyaç var.

Devlet hastanesi yapılmadan evvel  en küçük bir rahatsızlık, hastalıkta  Isparta başta olmak üzere Afyon,Denizli hastanelerine gitmek mecburiyetinde kalıyorduk.Hastası olanlar yanında mutlaka bir ,iki refakatcı ile  en yakınından Isparta’ya  altmış kilometre gidip bir o kadar  da geliniyordu,hasta  yollarda perişan oluyor , insanlar işinden kalıyor,daha da kötüsü fakir fukara yol parasını karşılamakta   çok zorlanıyordu.Hastalığını önemsemeyip gitmek istemeyenler ise   hastalığının ilerlemesi sonucu acilen Isparta’ya yetiştirelim derken yolda hayatlarını kaybediyorlardı.Bu olayların yaşandığı 1973 yılı     başlarında Osman Nuri Yavaş başkanlığında Dinar Hastane yaptırma ve yaşatma derneği  kuruldu,  şimdiki hastanenin olduğu yer Askeri akaryakıt deposu  tesisleri varken  972 yılında lav edilmesi üzerine bu yer muallakta kalmıştı. Dernek hemen burasının  sağlık Bakanlığına tahsis edilmesi için savunma Bakanlığına yaptığı müracaatı kabul edilmiş,derneğin aylarca uğraşları sonunda   yüz yataklı  ve tam teşekküllü hastane yapılması için planlamaya aldırmıştı.Dernek kurucularından Osman Nuri Yavaş, Kemal Şeker, Mehmet Arıkan, İbrahim Dengiz, Hüseyin Karabulut, Felemez yorulmaz, Şaban Akgün Dinar esnafı başta olmak üzere evleri de tek tek dolaşarak yardım toplamaya  başladılar. Her  alınan kuruşun makbuzu kesiliyor, bağış toplanmasında titizlikle  hareket edilmesine karşı bazı kendini  bilmezler, çekemeyenler tarafından dernek üyelerine iftira   atılıp  dedikodular çıkarıyorlardı. Yüzlerine karşı hakaret edenler bile vardı. Dernek üyeleri yılmadan haftanın birkaç günü köylere giderek para, deri, buğday, arpa  köylü ne bulup bağışlarsa kabul ediliyor ve bunlar Dinar’da paraya çevrilerek  karşılığında makbuz kesilerek hesaplara intikal ettiriliyordu.

Bu çalışmalar yapılıyorken bir yandan da  Bakanlıklar  ile resmi yazışmalar sürdürülüyor ve Belediye Meclisinden alınan bir kararla  hastane sahası imar planı içerisine alınmış, tanzim edilen plan ve projeler Bakanlığa gönderilerek 1976 yılı planlamasına aldırılmıştı.Dernek tarafından toplanan bağışlar Bakanlığa teslim edilerek  Devletin de   katkılarıyla 100 yataklı tam teşekküllü Devlet Hastanesi  inşaatı başlayınca dernek üyeleri çalışmalarını daha da hızlandırarak komşu il ve ilçelerden de yardım toplayarak maddi manevi koşturmaları sonunda hastane teslimi gününden    evvel yapılmıştı. İçerisinin mefruşatını da Dinar’daki bazı hayırseverler tarafından döşenerek isimleri bile yazılmış hala durmaktadır. Gene hastanenin tıbbi cihazlarından, eksik personel ve doktoruna kadar bu cefakâr ve fedakar insanların Ankara’ya kadar gidip gelmeleri, ilgilileri dürtüklemeleri ile yerine getirilerek açılışa hazır bir hale gelmişti. Otuz iki senedir Hizmet veren hastane son yıllarda komşu İlçe ve köylerden gelen hastaların katılımıyla yükü ağırlaştı ve gözler yeni yapılmakta olan hastaneye çevrildi. Çok ağır ilerlemekte olan inşaatın biran evvel tamamlanarak hizmete açılabilmesi için  eski hastanenin yapılmasına  vesile olan dernek üyeleri gibi çalışkan Ankara’yı dürtükleyecek  bir lidere,öndere ihtiyaç var kanısındayım.Çünkü  inşaat tamamlanmış olsa bile bu gün  hizmete açalım deseniz  içerisinin döşenmesi ,tıbbi cihazların yerleştirilmesi,doktor ve personel in  tayinleri  için aylar beklide  yıllarca beklemek durumunda kalınacağını unutmamak gerekir.

Hiç vakit geçirmeden siyasi partiler,sivil toplum kuruluşları ve gönüllü sevap kazanmak isteyenlerden teşekkül ettirilecek bir heyet kurularak  Ankara’da bu işlerle alakalı Başta Sağlık Bakanlığı yetkilileri olmak üzere  hastane inşaatının hızlandırılarak biran evvel tamamlanıp  her türlü ihtiyaçları giderilmiş vaziyette hizmete açılması  için çalışmaları sürdürebilirler. Bunlar yapılırsa mutlaka bir ilerleme, bir hareketlilik görülecek ve en kısa sürede Hastanenin hizmete açılmasına bu heyetin vesile olacağını  Dinar’lılar unutmayacaklardır. Tıpkı eski hastane yaptırma ve yaşatma derneğinin  unutulmayan ve halen  hastane girişinde  fotoğrafları  sergilenen  Osman Nuri yavaş,  Mehmet  Arıkan, Abdurrahman Aslan,Kemal Şeker,İbrahim Dengiz, Hüseyin Karabulut , Felemez  Yorulmaz  ve   Şaban Akgün ‘ü unutmayarak  hep saygı ve rahmetle andıkları gibi , yeni hastanenin de acilen hizmete açılmasında önderlik edecek  kişileri Dinar’da yaşayanlar  asla unutmayacaklardır.

SAYGILAR

lox

Hastane Yaptırma Derneği, yapılacak olan hastanenin plan ve projelerini incelerken (1977)

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Mine Masum dedi ki:

Dinar devlet hastanesinin yapımında emeği geçen büyüklerimi saygı ve rahmetle anıyorum.Umarım en kısa zamanda Dinar’lı hemşerilerim yeni hastanelerine kavuşurlar.Kaleminize emeğinize sağlık.