DSİ ŞEHİR İÇİNDEKİ KANALLARI GÖRMEZLERMİ

• 14 Ağustos 2017
DSİ ŞEHİR İÇİNDEKİ KANALLARI GÖRMEZLERMİ

Menderes nehrinin başlangıç noktası olarak kabul edilen suçıkan ve düden suyunun şehir merkezi içinden geçen kanalların içerisi ot, yosun, kamışlarla kapandığından su artık görülmüyor. Çöp ve atıkların “Su götürür”düşüncesiyle atılan plastik şişeler başta olmak üzere kanaletler kirlenmiştir.    Temizlenmesi için Devlet su işlerine Belediye yapmış olduğu yazılı müracaatına alakalı daire mevsim koşulları ve iş programı durum nedeniyle programa alındığını bildirmiş, fakat bu güne kadar hiçbir çalışma yapılmadığı için Menderes nehri kirli ve çöplük  kanalı görümündedir.

Şehir içerisinden geçen Suçıkan Dörtyol sapağı arasındaki bölünmüş yol daha açılmadan ortasında bulunan refüj de ark yapılarak suçıkandan suyun bir kısmı buraya verilerek yukarıdan aşağıya doğru kademeli dökülerek akıtılacaktı. Bu projenin bütün plan ,proje ve programları yapıldı, Karayolları    Genel Müdürlüğüne gönderildi yol trafiğe açıldı fakat maalesef o su kanalet  projesi uygulanmadı. Değişen Belediye başkanları da bu işin arkasını pek aramadıkları için o proje unutuldu gitti. Şayet o proje  hayata geçirilmiş olsaydı   bu gün suçıkandan gelen su yolun tam ortasındaki refüjden şakır şakır kademeli olarak akacak gözede hitap ederek çok güzel bir görüntüyle şehir içerisinden geçerek opet benzinliğinin önünden Konyalı  Camisine kadar devam edecekti.Fakat oda ihmal ve siyasi nedenlerle yapılamadı. Şimdi  suçıkandan üçgen parka kadar yerin altından getirilerek sıra dükkanlarının çöplerinin atıldığı Menderes nehrinin ana kaynağı “ Danaoglu “ mevkisinde kirlilik ve kanalın içerisi saz,kamış büyük boy otların kapladığı bir ucube  halini almıştır. Diğer taraftan Düdenden gelen su kanalı ise dahada kirli içerisinde kamış,yosun yanı sıra  istenmeyen yaban incir ve Söğüt ağaçlarının yetiştiği kanalda su neredeyse görünmez olmuş. Bu görüntüler Adliye lojmanlarını takiben Salı pazarı ve eski hapishane altından devam edip gitmekte bu kanalların içerisinde plastik şişeler, araba lastikleri, kırılmış oturaklar yosunlarların üzerine çıkmış çok kötü görüntülerle insanın içini karartıyor.

Dinar Belediye Başkanlığı Isparta Devlet Su işlerine bir yazı göndererek;Şehir içerinden geçen menderes nehri kanalını kendi imkanları dahilinde temizlik yapmasına rağmen yeterli olmadığı yaz mevsimi gelmeden çevre kirliliği   oluşturan bu kanaletlerin temizliğinin yapılmasına dair resmi  müracaatları  İlk baharda yapılmıştır.    Devlet  Su işlerinin Dinar Belediyesine gelen yazılarında  ise “İş programına ve mevsim koşulları durumu da göz önünde bulundurularak  makineli temizlik talebiniz programa alınmıştır.” Diye cevap verilmiş, ama Yaz sezonu neredeyse bitmek üzere ve aradan aylar geçmesine rağmen DSİ kanallarda bir çalışma yapmadığı içinde Dinarlıların yerli ve yabancı insanlara gururla göstermek istedikleri Menderes nehri kirlilik, pislik içerisinde görmek istemediğimiz çöplüğe dönüşmüştür.

Orman ve su işleri Bakanı hemşerimiz Sayın Veysel Eroğlu, geçenlerde Dinar’a gelerek bir kapalı salon toplantısında konuşma yaptı, partilileriyle mutlaka konuşmuş, Dinarın önemli konuları olup olmadığını sormuştur. Hiçbir parti  ileri gelenleri Menderes nehrinin  temizlettirilmesine dair bir  istekte  bulunmadılar mı ?, herhalde bu konu hiç konuşulmadı ve Bakan bey de Menderes nehrinin bukadar pis,çöplük halinde görüntüsünü bilmiyordur,  Şayet söylenmiş olsaydı Sayın Bakan ertesi gün yetkililere talimat vererek bir sallamalı kepçe ve iki işçiyle burasını iki günde temizlettirir Belediyede bu operatör ve işçilerin yemek, yatacak yerlerini temin eder  hatta çalışacak iş  makinesinin yakıtını dahi karşılardı.

Belediye Başkanı Sayın saffet  acar ve Devlet su işlerince hazırlanmış olan şehir içinden gecen menderes kanallarının yeniden düzenleme yapılarak kanalın   akan  suyu  insanın  göreceği bir şekilde akışını seyrederek kenarlara oturma yerleri, yürüyüş yolları ve  gezi  mahallerinin yapılması   projesi yıllardan beri muallakta beklemekte bir türlü faaliyete geçirilememiştir.Bu proje gerçekleşecek olduğu andan itibaren hem menderes kanalı  ot,kamış, yosunlardan kurtulmuş hem de  göze hitap eden bir güzelliğe kavuşacaktır.Belediyenin iktidar partisinden olmadığı içinde bu işlerin  hep askıya  alındığı ,yapılacak hizmetlerin engellendiği düşünülmektedir.Aslında Menderes nehri her haliyle Dinar ilçesinin yüz akıdır,burasının tertemiz akmasından  iktidarı da, muhalefeti de gurur duyması gerekir. İktidar partisi yönetiminin yetkili söz sahibi ileri gelenleri kanalların etrafını gezerek çöp ve kirlilikten suyun gitmekte zorlandığını,insanların bu manzaraları görmek istemediğine şahit olacaklardır. İlgililer  yakın bir zaman içerisinde Devlet Su işleri tarafından kanalların evvelemirde temizliğinin en kısa süre içerisinde yapılması ve sumen altındaki projenin de gerçekleşmesi için ilgili birimlere  gerekli uyarının yapılması hususunda yardımcı olmaları Dinar halkını, dışarıdan gelenleri  de memnun edecektir. Kış gelmeden Menderes su kanallarının temizlenmiş, şakır şakır aktığını görmek dileğiyle hoşça kalın.

SAYGILAR