Vergi İşlemleri 28 Şubat 2021, 16:40
EMLAK -ÇTV
1- Belediyemiz sınırları dahilindeki Bina, Arsa ve Arazilerin 1319 sayılı Emlak Vergisi kanununa göre, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu gereği hazırlanan ve Belediye Meclisimizce kabul edilen Gelir Tarifesine uygun olarak her türlü vergi, resim, harç, ve diğer gelirlerin tahsilat ve takip işlemlerini yapmak.
2 -Veznelerde Bina, Arsa, Arazi, ve Çevre Temizlik Vergisi gibi tahakkuklu tahsilatlar ile Geçici ve kesin teminatlar, çeşitli gelir, kayıt suret harcı b. gibi tahakkuksuz tahsilatları yapmak .
3- Emlak, ÇTV b. ile ilgili evrak ve dökümanları oluşturup, bilgisayar kayıtlarına işlemek.
4- Eksik veya fazla beyan da bulunan mükellefleri tespit edip, bu tahakkuklarla ilgili sorun ve hataları düzelterek mükerrer kayıtları gidermek .
5- Emlak, ÇTV vb. ile ilgili mükellefiyet oluşturulmak ve mükellefiyet sonlandırmak.
6- Kaymakamlıklar tarafından gönderilen 2022 sayılı 65 yaşını doldurmuş muhtaç güçsüz ve kimsesiz Türk vatandaşlarına aylık bağlanması hakkında kanun ve 3816 sayılı ödeme gücü olmayan vatandaşların tedavi giderlerinin yeşil kart verilerek devlet tarafından karşılanması hakkındaki kanunlara istinaden gayrimenkul araştırması istenen kişilerin gayrimenkullerini araştırmak.
7- Emlak, ÇTV vb. bildirimde bulunmayan veya eksik bildirimde bulunan mükelleflerin tespiti yapılarak re'sen tarih ve tahakkuk yapmak .
8- Vergi kayıtlarını, mükellefler itibariyle yürürlükteki mevzuat hükümlerine uygun olarak tutar.
9- Belediyemizin posta çeki hesabına yatırılan, şehir içi ve şehir dışındaki mükelleflerimizin vergi ödemelerinin mükelleflerin ilgili hesaplarına tahsilatlarını yapmak.
İLAN REKLAM VERGİSİ
Belediye sınırları ve mücavir alanlar içerisinde yapılan ger türlü ilan ve reklam vergisinin konusuna girmektedir. İlân ve Reklâm Vergisinin mükellefi, yurt dışından gönderilen ilân ve reklâmlar dahil olmak üzere, ilân ve reklâmı kendi adına yapan veya yaptıran gerçek veya tüzel kişilerdir. İlân ve reklâm işlerini mutat meslek olarak ifa edenler, başkaları adına yaptıkları ilân ve reklâmlara ait vergileri mükellefler adına ilgili belediyeye yaptırmaktan sorumludurlar. İlân ve Reklâm Vergisi, beyanname verme süresi içinde ödenir. Belediye meclisleri vergi tarifesinin bazı bentlerinde yazılı yıllık ilân ve reklâmlara ait vergileri, yılı içinde, iki eşit taksitte almaya yetkili bulunmaktadırlar.
EĞLENCE VERGİSİ
2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 17. maddesi ve bu kanunun 21. maddesinde belirtilen Belediye Sınırları ile mücavir alanlar içinde yer alan eğlence işletmelerinin faaliyetleri eğlence vergisine tabidir.
Verginin mükellefi eğlence yerlerini işleten gerçek veya tüzel kişilerdir.
Biletle girilmesi zorunlu olan eğlence yerlerinin biletlerin bedeli üzerinden tahakkuk eden eğlence vergisini yatırdıktan sonra belediyemize mühürlettirmek zorundadırlar.
Biletle girilmesi zorunlu olmayan eğlence yerlerinde her aya ait vergi o ayı takip eden ayın 20. günü akşamına kadar Belediye`ye yatırılır.
ELEKTRİK VE HAVAGAZI TÜKETİM VERGİSİ
2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu'nun 34. maddesine göre, belediye sınırları içinde tüm tüketicilerde Elektrik Tüketim Vergisi alınmaktadır. Elektrik tedarikçileri, 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu uyarınca, satış bedeliyle beraber bu verginin tahsilatını yapmak ve ilgili belediyeye iletilmekle yükümlüdür
YANGIN SİGORTA VERGİSİ
Yangın Sigorta Vergisiyle ilgili hükümler, 2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun 5. Bölümünde düzenlenmiştir. Kanunun 40. maddesine göre “belediye sınırları ve mücavir alanlar içindeki menkul ve gayrimenkul mallar için yapılan yangın sigortaları dolayısıyla alınan primler Yangın Sigorta Vergisi’ne tabidir.” Verginin mükellefi sigorta şirketleridir. Yangın Sigorta Vergisi’nin matrahı, yapılan yangın sigorta muameleleri nedeniyle alınan primlerin tutarı olup, tespit olunan matrah üzerinden ödenecek Yangın Sigorta Vergisi nispeti (oranı) % 10’dur. Sigorta şirketleri, bir ay içindeki Yangın Sigorta Vergisi’ne tabi muamelelerini izleyen ayın 20’nci günü akşamına kadar bağlı oldukları belediyeye bir beyanname ile bildirmeye ve tarh edilen Yangın Sigorta Vergilerini aynı sürede ödemeye mecburdur.
HABERLEŞME VERGİSİ
2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu ile T.C. Posta ve Telgraf Teşkilatı tarafından tahsil edilen telefon, teleks, faksimili ve data ücretleri (tesis, devir ve nakil ücretleri hariç) Haberleşme Vergisine tabidir. Bir ay içinde tahsil edilen telefon, teleks, faksimili ve data ücretlerine isabet eden Haberleşme Vergisi, ilgili belediyeye tahsilatı takip eden ayın sonuna kadar bir beyannameyle bildirilir ve aynı süre içinde ödenir.