Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk Vefatının 80. Yılında Anıldı

• 10 Kasım 2018
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk Vefatının 80. Yılında Anıldı

Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 80. yılı münasebetiyle Dinar ilçemizde anma programı yapıldı.

Anma programı Dinar İlçe Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı çelenkleri hükümet konağı önünde bulunan Atatürk anıtına bırakılması ile başladı. Çelenklerin bırakılmasının ardından saat 09.05’te sirenlerin çalmasıyla birlikte iki dakikalık saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşımız hep bir ağızdan okundu. Buradaki programın sona ermesinin ardından ise, Mehmet Çavuş Anadolu Lisesi tarafından düzenlenen anma programı Dinar Park Ala konferans salonunda devam etti.

Burada açılış konuşması gerçekleştiren Mehmet Çavuş Anadolu Lisesi Müdürü Veysel Karaaslan, “Büyük önderimizi ölümünün 80. yılında bir kez daha yad edeceğiz. Mustafa Kemal vatanına ve milletine çok yüce duygularla bağlı millet sevgisi tutku derecesinde olan yaşarken ve öldükten sonra da maddi ve manevi tüm varlığını milletine adayan bir komutan ve devlet adamıydı. Onun en büyük ideali Türk Milletini medeni, refah seviyesi yüksek bir millet olarak milletler cemiyetinde yerini alması ve varlığını sürdürmesiydi. Memleketin mutlaka çağdaş, uygar, ilim ve fende ileri gitmiş bir ülke haline gelmesi bir hayat davası idi. Atatürk düşüncelerinde asla hayalperest değildi. Bilim ve tekniğin hayatımızda hakim olmasını isteyen Atatürk anlamsız ve mantıksız hurafeleri hastalıklı olarak nitelendirirdi. Ona göre akıl ve mantığın halledemeyeceği iş yoktu. Gerçekleştirdiği başarılı inkılâpların temelinde akıl ve mantık vardı. Askeri ve siyasi alanlarda yep yeni yöntemler uygulayarak o günün şartlarında hayal edilmesi bile güç işler başarmıştır. Bunlardan en önemlisi yeni bir ordunun kurulması, düşmanın yurttan atılması, yeni bir devlet ve yönetim şeklinin kurularak eski olanların kaldırılması, siyasi, toplumsal, ekonomik ve hukuki alanlarda yapılan çok sayıdaki yenilikti. Atatürk ileri görüşlü, misyon ve vizyon sahibiydi. Çanakkale savaşları sırasında düşman donanmasının nereden çıkarma yapacağını sezmesi, ikinci dünya savaşının çıkacağını tahmin edebilmesi, Hatay’ın Türkiye topraklarına katılması onun ileri görüşlülüğünün en belirgin örneklerindendir. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ölümünün 80. yılında rahmetle, minnetle ve şükranla anıyoruz” dedi.

Programın ilerleyen bölümlerinde ise oratoryo gösterisi, şiirler ve 10 Kasım’a özel şarkılar söylendi. Atatürk’ü anma etkinliğinin son bölümünde ise Atatürk Haftası nedeniyle düzenlenen ilkokul öğrencileri arasında resim, ortaokul öğrencileri arasında şiir, lise öğrencileri arasında ise kompozisyon yarışmalarında ilk üçe girmeyi başaran öğrencilere hediyeleri takdim edildi.

Dereceye giren öğrencilere ise ödüllerini, Dinar İlçe Kaymakamı Selami Kapankaya, Belediye Başkan Yardımcısı Rafet Şimşek ve Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Merttürk verdi.