KÜTÜPHANE YİNE BELEDİYENİN SIRTINA YÜKLENDİ, VERİLEN FEN LİSESİ SÖZÜ UNUTULDUMU?

• 14 Eylül 2018

KÜTÜPHANEYİ  “ FEN LİSESİ “ OLACAK DİYE BOŞALTIP İMAM HATİP OKULU OLARAK AÇTILAR

Dinar  Halk kütüphanesi olarak inşa edilmiş bulunan binaya fen lisesi yapılacak diye Kültür Bakanlığından  Milli eğitim Bakanlığına devredildi. Belediye de şehre  fen lisesi açılacak sözleri verildiği gerekçesiyle bina  üst katını halk kütüphanesi hizmetine büyük bir bölümünü ücretsiz olarak kira bile almadan verdiler.Kütüphane olarak yapılmış olan binaya aradan aylar geçtiği halde fen lisesi bir türlü açılmadı ve bina başka bir amaçla kullanılmaya  başlandı .  Fen lisesi olarak açılması için verilen sözler  askıda kaldı, maalesef  yerine getirilmedi.

Dinar Halk kütüphanesine ne gelmiş geçmiş hükümetler nede başkası  sahip çıkmadı. Dinar Belediyesi olmasaydı hep sokakta kalacaktı. 1950 yıllarının sonuna doğru Yeni belediye binası hizmete girince eski Belediye binasının alt katı kütüphaneye ücretsiz verildi, yıllarca kütüphane bu binada okul öğrencileri ve halka hizmet verdi. Rahmetli Ali veziroğlu bu eski  binayı yıkıp buranın  üstünü   sinema alt kısmını pasaj  yapınca bu defa kütüphane tekrar sokakta kaldı.Kimsenin sahiplenmediği bu kültür yuvası bu defa da yine Belediyeye ait  santral parkındaki düğün salonu olarak yapılmış olan  bu binaya yerleştirildi ve gene Belediye kütüphaneye sahip cıktı.Dinar İlk okul, orta,lise ve kız meslek okullarının öğrencileri öğretmeni tarafından verilen ödevlerdeki konuları araştırmak üzere bu kültür yuvasında bulunan ansiklopediler, yardımcı kitaplardan faydalanmak üzere kütüphanede kitapları okuyabilmek için sıraya girerlerdi.  Daha sonraları kütüphane yanında bando calışmlarının yapılması,şehre uzaklığı ve başta kız örgencilerin akşam geç saatlerde gelip gitmelerinde zorlandıkları için yine Belediyeye ait şimdiki kültür sarayı olarak kullanılmakta olan yerde eski yoğur pazarı üst katını hiçbir bedel almadan halk kütüphanesine tahsis etmişti. Yıllarca kütüphane binası yapılıncaya kadar da orada hizmet verdi.

Hep sığıntı gibi Belediye binalarında hizmet gören bu faydalı kültür yuvasının kendine ait bir binaya kavuşturulması amacıyla “Kütüphane yaptırma ve yaşatma” ismi altında bir dernek kurmak için Başta o günlerde Kütüphane memuru olan Ayhan Kalkan’ın önderliğiyle dernek faaliyete geçirildi.Yıllarca benimde başkanlığını yaptığım   bu dernekte sosyal çalışmalar yapmaya başlandı. Kütüphane binası yaptırabilmek için bir arsa almaya karar verdik, bunu yapabilmek içinde para gerekiyordu. O yıllarda yüksek okullarda okumakta olan ve yaz tatili  Dinara gelen gençlerden oluşan  aklımda kalan Mehmet Özalp, Yalçın arslankara, Erdoğan Akpınar, Osman taşkın, Şakır öztürk ,rahmetli Hayriye Şen ve şu an   isimlerini hatırlayamadığım yaklaşık yirmi kişilik kadro ile bir  tiyatro yaparak halka sunmuş elde edilen para  ile şu anda imam hatip okulu olarak kullanılan binanın halk  kütüphanesi yaptırmak amacıyla  arsa bedelini  dernek olarak biz yatırmıştık.  Vilayete ve Bakanlığa binanın yapılabilmesi için dilekçe ile veya bizzat gidip  ilgilenildiği halde yapılan müracaatlara olumlu bir cevap alınamadı. O  yıllarda Millet vekili  olan Hamdi Özsoy’a  durum izah edildi. Uzun çalışmalar,   çabalamalar sonunda şimdi imam hatip okulu olarak kullanılan bina Kütüphane binası olarak yapıldı ve Belediyenin yıllarca sırtında bir asalak gibi durumdan kurtarılmıştı. 1977 yılında yeni yapılmış olan binaya taşınarak hizmet vermeye başladı ve yıllarca belediyenin muhtelif binalarında kira ödemeden sığıntı olmaktan kurtarılmış oldu.

Devlet ,kütüphaneye maalesef bizler kadar bile sahip çıkmadı. Yeni çıkan kitaplar, öğrencilere yararlı olacak yardımcı  eserler dürtmekle, yazışmalarla yıllar sonra geliyordu.Bu durumu bildiğim için Antalya’dan bir kamyon 36 çuval kitabı getirerek Kütüphaneye HİBE ettim ve Kaymakam  tarafından taktir, teşekkür belgesi almıştım. Yıllarca bizler bu kadar koşturup ,uğraş verirken bu kültür yuvasının  kendi binası varken  yine  Belediyenin en üst katına taşınmasına bir anlam veremedim ve  bir soruşturtma yaptığımda kütüphanenin Belediye üst katına hiçbir ücret ödemeksizin verilmesine buna karşılık boşalan Kütüphane binasına da müstakil olarak  Fen Lisesinin açılması sözleri üzerine bu değişikliğin yapıldığını öğrendik. Tabi ki Dinar’a böyle bir Lisenin açılmasına sevindik,ancak bu verilen sözünde  yıllardır Dinara gerçekleşmeyen sözler gibi verildiğini,bununda aradan o kadar zaman geçtiği halde gerçekleşmediğini görerek üzüldük. Kütüphanede yaklaşık altmış sene evvelki gibi yine Belediye binasının  üstünde bir sığıntı gibi kalacak.

FEN LİSESİ için söz verip de sözünden caydırılanlar, sözünü tutmayanlar memnun musunuz?

SAYGILAR.