Ulusal Yaşlılık Konseyi ve Dinar Belediye Başkanı  Saffet ACAR “1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü”

• 01 Ekim 2017
Ulusal Yaşlılık Konseyi ve Dinar Belediye Başkanı   Saffet ACAR  “1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü”

Ulusal Yaşlılık Konseyi ve Dinar Belediye Başkanı

Saffet ACAR

“1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü”

Dünya nüfusunda yaşlı bireylerin sayısında artış gözlemlenmektedir. Bu sayı ile birlikte bireylerin “yaşlı sağlığı” konusunda bilinçlendirilmesi ve yaşlıların gerek sağlık gerekse sosyal açıdan yaşam standartlarının yükseltilmesine dikkat çekmek amacıyla BM tarafından 1990 yılında 1 Ekim,  Dünya Yaşlılar Günü olarak belirlenmiştir.

İnsan hayatının evrelerinden olan çocukluk, ergenlik, gençlik ne kadar normal bir süreç ise yaşlılıkta o kadar normal bir süreçtir, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ)’nün tanımına göre 65 yaşını doldurmuş bir kişi yaşlı kabul edilmektedir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde ve ilçemiz Dinar’da yaşlı nüfusumuz artış göstermektedir 2016 yılı Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine göre 65 yaş üstü genel nüfusumuz geçen yıla oranla %2 oranında artmış ve 8500 kişiye ulaşmıştır. Dinar merkez nüfusumuzda ise toplam 2951 kişi 65 yaş üstü olarak belirlenmiştir.

Yaş ne kadar önemli ise de insan ilerleyen yaşı ile birlikte hayattan kopmamalı sosyal hayatta kendine uygun yeni görevler ve roller üstlenerek hayatına devam etmelidir, gönüllülük faaliyetlerine katılmalı, Halk Eğitim Merkezlerinin sıklıkla gerçekleştirmiş olduğu resim, dil, bilgisayar ya da diğer kültür ve sosyal etkinliklerde görev almalı ya da dünya düşüncesine göre uygun gördüğü dini ritüeller ve faaliyetlerde bulunmalıdır. Önemli olan yaşlılıkla birlikte gelen hayatımızdaki sosyal değişimlere ayak uydurarak yalnızlık ve depresyon riskinden kurtulmalı ve içinde bulunduğun zamanın bir daha gelmeyeceğini unutmamalıdır.

Tüm bu duygu ve düşüncelerle Değerli yaşlılarımızın ikinci bahar niteliğindeki bu dönemlerinde onlar için sağlık, huzur ve mutluluklar diliyor, 1 Ekim Dünya Yaşlılar gününü tebrik ediyor, ellerinden öpüyorum.