• 17 Kasım 2014

LozanSarioglu

YA SİZDE ALZHEİMER HASTASI OLURSANIZ

Belediye,  Alzheimer hastalarının bakım,tedavi ve bakmakla yükümlü olan yakınlarına ‘BULUŞMA  MERKEZİ yapmak için, engelli ve yaşlı hizmetleri Genel Müdürlüğünden izin işlemınde bulunulmuş ve  eski  Meteroloji  binasıda yapılan bir protokolle seçimden evvel Belediye’ye devredilmişti.   Bazı tadilat,tamirat ve ek ilevelere başlanıp hastalar kabul edilmeye başlayınca , Belediye Başkanının bu tür hizmetlerini hazmedemeyenlerin şikayet ve siyasi nedenlerden hem Aile ve  sosyal politikalar Bakanlığı hemde ,   Meteoroloji   Genel  Müdürlüğü (  METEOROLOJIK ÖLCÜMLERİMİZİ OLUMSUZ ETKİLEYECEGİNDEN )  diye  gelen bir yazı ile çalışmaları durduruldu.Olan yine Dinar’a ve Alzheimer hastalarıyla  yakınlarına oldu.

.

Allah bu hastalığı kimsenin başına vermesin.Hasta olan içinde ,bakan içinde  zor bir durum. Sinsi seyir nedeniyle ilk belirtilerinden olan UNUTKANLIK  hem hasta olan hemde yakınları tarafından  yaşlılığa bağlanmakta, hastalık ilerledikce yemek yemesi, banyo yapması ve tuvalet ihtiyaçları için büyük sorunlar yaşanmakta. Hastalık dahada ilerledikce hastaya bir bakıcı gerektiği ortaya çıkmaktadır.Ülkemizde   Alzheimer hastalarının  bakımını  genellikle  eşi veya çoçukları üslenmekte, Bakımı üslenen kişi her dakikasını hastaya ayırdığı için kendisinin özel işlerini bile aksatmakta okuyorsa okulundan,calışıyorsa işinden ayrılmak zorunda  kalıyorlar. Hastanın bırakıp gitmesini önlemek için kapılar devamlı kilitlenmekte evdekiler asri bir hapishanede yaşamaya mahkum gibi  günlük hayatlarını üzüntü içinde sürdürmeye calışıyorlar.

1995 Yılı Dinar depreminden sonra  Alzheimer hastalığının İlçemizde  artmasıyla Belediye Başkanı Saffet Acar tarafından , Dinar’da  Afyon Kocatepe Üniversitesi tıp fakültesi  Noroloji anabilim dalı  tarafından Demans(bunama hastalığı) taraması yaptırılmış,1565 kişi kontrolden geçirilmiş bunlardan 67 kişi Alzheimer hastası olduğu tesbit edilmiştir.Tesbit edilemiyen ,hastalığını saklayanlarla rakam çok büyük   boyutlarda olduğu tahmin edilmektedir.Bütün bu hususları dikkate  alan Belediye başkanı,  Aile ve sosyal Politikalar Bakanlığı engelli ve yaşlı hizmetleri Genel Müdürlüğü  ile İlçemizde Alzheimer merkezi  açılması için  gerekli izin işlemlerinde bulunulmuş, Denizli caddesindeki eski  Meteoroloji  Müdürlüğü binası da ,Meteoroloji Genel müdürlüğü ile yapılan bir protokolle Dinar Belediyesine  25 yıllığına tahsis edilmiştir.  Nisan 2014 de  yurt içinden ve yurt duşından  gelen bu alanda uzman Akademisyenler  ile Dinar Belediyesi tarafından (bu gün, yarın  ve  gelecekte bakım ihtiyacı) konulu Uluslar arası  sempozyum yapılarak sempozyuma ,   o günün  engel-  liler ve yaşlı hizmetleri   Müdürü Dr. Aylin Çiftçi de katılarak destek vermiştir.

Alzheimer’e yakalanan hastalarla birlikte aile  bireylerinide üzen,maddi ve manevi sıkıntı içerisinde olan insanları huzura kavuşturmak için Başkan Acar;Yaşlanma ve yaşlılık alanında  uzman Gerontolog’u göreve getirip, Dinar’daki Alzheimer hasta ve yakınlarıyla iletişim kurularak  evlerine yapılan ziyaretle kayıtları alınmaya başlanılmış,hastanın veya yakınlarının müracaatı ile hasta  evinden alınarak bakım ve danışmanlık merkezine getirilecek,burada  gün boyu doktor ve hemşire nezaretinde  tansiyonlarından, ilaçlarının alınmasına, zaruri ihtiyaçlarının görülmesinden , sosyal  faliyetleri   kapsayan çalışmalara kadar görevliler  tarafından  takip edilerek hizmet verilecekti. Amaç; rahatsızlığı olan kişilere  sosyal ve psikolojik rehabilitasyon sağlamanın yanı sıra HASTAYA BAKAN YAKINLARINI BİR  NEBZE OLSUN RAHATLATMAK  ,NEFES ALDIRMAKTI.

Türkiye’nin büyük şehirlerinde  bile olmayan bu zaruri hizmeti n yapılmasını çirkin siyeset nedeniyle  istemiyen  üç beş kendini bilmezin şikayetiyle çalışmalar şimdilik durduruldu.Hem  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı hemde Meteroloji Genel Müdürlüğü önceden verilen   İZNİ  kaldırdı.Meteoroloji genel Müdürlüğünden  gelen yazı metninde  Alzheimer hastaları   merkezi   yapılması projeniz , (METEOROLOJİK ÖLÇÜMLERİMİZİ OLUMSUZ ETKİLEYECEĞİNDEN) ifadesi kullanmışlardır ki;  ifadeden de anlaşılacağı üzere bu metruk bınalarda ne meteorolojik  cıhaz var nede, ölçümleri etkileyecek tesis Burada  siyasi  bir koku  var..Maksatları iktidar partisinden olmayan Belediye Başkanının bu icraatını baltalamak ,  yapılan teklifleri red edip AK partiye geçmediği için Belediye Başkanı Sayın Saffet  Acar’ dan  akılları sıra intikam almaktır.

Ama başaramıyacaksınız , ne kadar engellerseniz engelleyin bu tesis Dınar’a er geç    yapılacaktır . Çünkü, 1995 depreminde  yaşanan sıkıntılar,korkular,steres o günleri yaşamış bazı kişilerde   bu hastalığa neden olduğu   yaptırılan araştırma ve taramalar sonunda ortaya çıkmıştır. Bu tesisi şikayet ederek engel olmanızla Dinar’daki  vatandaşlarınıza, beklide akraba ve arkadaşlarınıza kötülük yaptığınızın farkındamısınız?  Elinize ne geçti hiç..  Çünkü; Siz ve sizin gibiler birer HİÇ’ siniz..    Pişmiş aşa soğuk su kattınız.Sizlerde Dinar’da yaşıyorsunuz. O felaket günlerini  sizlerde gördünüz.  Hiç  düşündünüzmü   bir gün YA SİZDE ALZHEİMER HASTASI  OLURSANIZ.

Saygılarımla.